juni 9, 2017

RESTAURATIE

U kunt bij ons terecht voor diverse aspecten van meubelrestauratie. Van het behandelen en verstevigen van een meubel tot zijn uiteindelijke afwerking. Met een specialisatie in houtsnijwerk restaureren wij alle ontbrekende delen, van een eenvoudige lijst tot diverse tweedimensionale ornamenten. Tevens vernieuwen wij het riet- en biesvlechtwerk van uw zitmeubelen. Ook houtdraaiwerk en stoffering behoort tot onze activiteiten.

Naast de meubelrestauratie leggen wij ons ook toe op kleine herstellingen aan en volledige restauratie van klein bouwkundig erfgoed (bv veldkapellen, bakovens …) en de restauratie en het vervaardigen van traditioneel landelijk schrijnwerk (bv luiken, staldeuren, kleine vensters …). U kan bij ons terecht voor zowel dak-, metsel- als voegwerk, houten (dak)constructies, vloeren, stuc- en staffwerk, rotspleisters, ….  Op ambachtelijke wijze herstellen wij originele en vervaardigen wij nieuwe binnendeuren, lambriseringen, staldeuren, luiken, enz. naar of geïnspireerd door authentiek model.

U kan bij ons ook terecht voor onderhoud en kleine herstellingswerken aan wind- en watermolens.

Bij het uitvoeren van onze herstellingen gebruiken wij historisch verantwoorde materialen waar nodig, maar streven wij toch naar een maximaal behoud van de originele elementen. Uw schrijnwerk volgens ambachtelijke én traditionele constructietechnieken laten vervaardigen betekent dat u een eerlijk en duurzaam product krijgt.

Bent u een doe-het-zelver en heeft u advies en begeleiding nodig dan zijn wij graag uw personal coach bij het uitvoeren van uw restauratiewerkzaamheden.

Uw meubel beschermen

Bepaalde insecten kunnen uw meubel aantasten en op deze manier ernstige structurele schade aanbrengen. Laat daarom uw meubel behandelen!

·    Curatief

Meubelen die reeds werden aangetast kunnen in de meeste gevallen nog behandeld worden. De mate waarin het meubel werd aangetast bepaalt het succes van de behandeling. Aangetast meubilair wordt gekenmerkt door uitvliegopeningen, hoopjes zaagsel (boormeel) en de kevers die tijdens de uitvliegperiode in de ruimte worden aangetroffen. Het is belangrijk dat u bij de eerste vaststelling van deze kenmerken uw meubel laat behandelen.

·    Preventief

Bij meubelen die nog niet werden aangetast bestaat er steeds een risico tot schade door insecten (houtwormkever, bonte knaagkever, huisboktor, spinhoutkever). U kan dit risico vermijden door uw meubel preventief te laten behandelen. De risicograad wordt bepaald door de houtsoort, de patinering en het gebruik.

Wij behandelen uw meubel in een afgesloten ruimte waar het, naargelang de grootte, meerdere dagen tot een paar weken blijft. Op deze manier kan het product tot diep in de aangetaste delen dringen.

Uw meubel verstevigen

Antieke meubelen die nog dagelijks worden gebruikt, worden constant blootgesteld aan allerlei druk- en trekkrachten. Deze zorgen ervoor dat de oude houtverbindingen zwaar worden belast waardoor ze het na verloop van tijd kunnen begeven.

Dit betekent echter niet dat deze meubelen zomaar moeten worden afgeschreven!

Wij zorgen ervoor dat u kunt blijven genieten van uw antieke meubelen door de breuken te herstellen volgens de ambachtelijke technieken. Met respect voor de gebruikte materialen bezorgen wij uw meubel een tweede leven. Het bewaren van de authenticiteit en het karakter van een meubel betekent zowel de zorg voor het esthetische als voor het structurele.

De afwerking van uw meubel

Na het uitvoeren van een restauratie dienen de herstelde delen te worden bijgekleurd. Naargelang de oorspronkelijke afwerking van het meubel zijn er diverse mogelijkheden.

  • Beitsen
  • Vernissen
  • Wassen
  • Fineren
  • Politoeren

Wij zijn in het bijzonder gespecialiseerd in politoeren. Politoeren is een afwerkingstechniek voor o.a. gefineerd meubilair en muziekinstrumenten. Deze techniek werd ontwikkeld door een Franse ebenist rond 1820, die ontdekte dat men met “gomlak of schellak” het oppervlak van het hout spiegelglad kon maken en daarnaast ook de natuurlijke kleur en textuur veel beter kon laten uitkomen dan de tot die tijd gebruikte bijenwas en lijnolie die gebruikt werd voor het afwerken van meubilair.

Wij kunnen eveneens ook uw meubel decaperen en voorzien van een nieuwe afwerkingslaag (enkel kleinmeubilair)

Heeft u een meubel dat aan herstelling toe is? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij stellen gratis en vrijblijvend een offerte voor u op.
U kunt ook steeds langskomen tijdens onze openingsuren of een afspraak maken.


RESTAURATIETECHNIEKEN

Houtsnijwerk

Houtsnijwerk is een vorm van sierkunst die in de meubelkunst sinds eeuwen wordt toegepast. Vaak gaat het om gedetailleerde en fijn uitgewerkte ornamenten. Deze kunnen na verloop van tijd beschadigingen oplopen. Wij leggen ons toe op het bijsnijden van afgebroken tweedimensionale ornamenten en het vervangen van ontbrekende stukken.

Houtdraaiwerk

Houtdraaiwerk is net als houtsnijwerk een vorm van sierkunst die in de meubelkunst sinds eeuwen wordt toegepast. Het gaat hier om aparte stukken die met vastgelijmde pen-gatverbinding aan de meubelen werden toegevoegd. Sommige stukken zijn decoratief van aard, andere gedraaide elementen vormen een noodzakelijk structureel onderdeel van het meubel. Na verloop van tijd kunnen deze elementen breken of loskomen.

Rietvlechtwerk

Wij leggen ons toe op het opnieuw vervaardigen van gebroken of verdwenen gedraaide onderdelen, van eenvoudige ronde of biconische spijlen tot gedetailleerd draaiwerk.

Wij restaureren uw rieten meubilair met respect voor zijn authenticiteit: wij vlechten met de hand!

·   Het materiaal

Riet is een verzamelnaam waarmee men natuurlijke producten zoals rotan, wilgenteen en pitriet aanduidt. Rotan is de harde buitenste bast van de rotanpalm, terwijl pitriet wordt gemaakt van de zachtere kern.

·   De techniek

Een mooi gevlochten zitting of rug begint bij de keuze van de juiste afmeting riet. De gevlochten mat wordt opgebouwd uit spanningen, inslagen en kruisingen die worden aangepast naargelang de vorm van de stoel.

Heeft u zitmeubelen met kapotte machinale mat, dan herstellen wij ook deze graag voor u! Ook kunt u bijvoorbeeld losse zittingen opsturen, die dan na herstelling terug naar u worden opgestuurd.

Biesvlechtwerk van stoelen

Wij herstellen al uw biezen zittingen!

·   Het materiaal

Biezen groeien in het water en worden onder andere gekweekt in Nederland. Er bestaan 2 soorten: de gele of zoute bies en de groene of zoete bies. De zoute bies heeft de eigenschap het zout uit het water op te slaan waardoor ze haar vocht beter kan vasthouden. Aangezien vocht essentieel is voor het materiaal, blijven zittingen gevlochten uit zoute biezen langer intact dan zittingen die uit groene biezen werden vervaardigd. Wij werken dan ook hoofdzakelijk met zoute biezen.

·   De techniek

Biezen is een oude ambacht die nog slechts door enkelen wordt beoefend. Het is dan ook een zeer intensieve techniek die veel handigheid en ervaring vereist om een mooie en duurzame zitting te bekomen. Om de biezen werkbaar te maken dient men ze eerst te bevochtigen. Wanneer ze nat en soepel genoeg zijn kan men ze beginnen draaien. De biezen worden rond de vlechtsporten gedraaid. Er zijn stoelen met zowel vaste als losse zittingen. Bij deze laatste worden de hoeken meestal ook met biezen afgewerkt. Dit kan gebeuren op verschillende manieren. Ook de zitting zelf kent varianten. Zo kan men bijvoorbeeld biezen volgens het Duits systeem waarbij men trapsgewijs gaat werken. Ook kunt u bijvoorbeeld losse zittingen opsturen, die dan na herstelling terug naar u worden opgestuurd.

Stoffering

Wij verzorgen zowel vaste stoffering als de vervaardiging van hoezen voor kussens, stoelen en zetels!

·   Het materiaal

Afhankelijk van de methode (oude of nieuwe stoffering) die wordt toegepast wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten materiaal. Zo kan de basis van de zitting worden gevormd door jutesingels met daarop de veren of gewoon bestaan uit in elkaar geweven elastische singels. Voor de vulling van de zit kan men gebruik maken van mousse of jute gevuld met crin. Jutesingels, veren, lichte jute, zware jute, crin végétale, paardenhaar, watten, bindkoord, naaigaren, mousse, polyestervulling, elastische singels … De gebruikte materialen bij de stoffering zijn zeer divers en de afwerkingsstof is duidelijk slechts het tipje van de sluier.

·   De techniek

Zoals reeds eerder vermeld moeten we een onderscheid maken tussen de nieuwe en oude manier van stofferen. De oude manier is meer arbeidsinstensief en bijgevolg ook duurder dan de nieuwe manier van toepassing. Het is natuurlijk mogelijk om beide methoden met elkaar te combineren waardoor men een kwaliteitsvolle zitting bekomt voor een betaalbare prijs. De keuze van de methode wordt enerzijds bepaald door het meubel zelf en anderzijds door uw wensen.

·   De afwerking

Er bestaat de dag van vandaag een groot gamma aan stoffen speciaal ontwikkeld voor meubels. Hierin vindt u zowel de meer klassieke stoffen terug als trendy stoffen verkrijgbaar in een uitgebreid kleurenpalet. Wij bezitten een representatieve collectie staalboeken waarin u zeker zult vinden wat u zoekt. Voor de afboording van de stof is er keuze tussen verschillende soorten siernagels, galons of een bies in stof naar keuze.